Zdajemy sobie sprawę z faktu, jak ważne jest prawidłowe odżywianie nie tylko sportowca, ale przede wszystkim młodego człowieka. To w wieku uczestników naszych obozów koszykarskich kształtują się najważniejsze nawyki żywieniowe, które pozostają z nimi na lata. Każdy aktywny młody człowiek potrzebuje zbilansowanej diety, która pokryje zapotrzebowania jego organizmu dla prawidłowego funkcjonowania. Odpowiednie odżywianie się jest zarówno niezwykle ważnym elementem rozwoju każdego sportowca, jak i czynnikiem w dużej mierze wpływającym na uzyskanie satysfakcjonujących osiągnięć sportowych. Prawidłowo zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, samopoczucia, a co najważniejsze – dla sprawności naszego organizmu. Dlatego właśnie nasz jadłospis jest przygotowany z ogromną starannością i z myślą o każdym jego detalu. Zdajemy sobie sprawę, iż uczestnik obozu, którego dieta podczas Basketmania Camp nie będzie odpowiednia, nie będzie w stanie dać z siebie wszystkiego podczas treningów. Przykładamy również dużą uwagę do nawodnienia organizmu. Dostęp do wody pitnej jest u nas nieograniczony, a trenerzy na każdym kroku przypominają młodym koszykarzom o ciągłym uzupełnianiu płynów. Co ważne, nasz szef kuchni dostosowuje menu na potrzeby diety dla wegetarian, wegan, jaroszy, diabetyków oraz osób uczulonych na gluten itp.

DZIEŃ PIERWSZY

OBIAD:
zupa: rosół z makaronem
danie główne: pieczona pierś z kurczaka, puree ziemniaczane, mizeria z ogórków na jogurcie
napoje: kompot z owoców
podwieczorek: jabłko

KOLACJA:
danie główne: naleśniki z twarogiem i dżemem
wędliny: dwa rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka
nabiał: ser żółty, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata
płatki: musli, kukurydziane
napoje: herbata owocowa
*dostępne tostery i opiekacze 

DZIEŃ DRUGI

ŚNIADANIE:
danie na ciepło: jajecznica, jajka sadzone, parówki, frankfurterki, tosty z serem, owsianka
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet
nabiał: ser żółty, twarożek, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: miód, dżem
napoje: herbata owocowa, kakao
sosy: keczup, musztarda
*dostępne tostery i opiekacze 

OBIAD:
zupa: ogórkowa
danie główne: gulasz drobiowy z ziemniakami, buraczki
napoje: kompot owocowy
podwieczorek: banan

KOLACJA / GRILL:
danie główne: szaszłyki z kurczaka i warzyw, kiełbaski, karkówka
pieczywo: bułki pszenne
warzywa: sałatka
napoje: lemoniada
sosy: ketchup, musztarda, malinowy

 

DZIEŃ TRZECI

ŚNIADANIE:
danie na ciepło: jajecznica, jajka sadzone, parówki, frankfurterki, tosty z serem, owsianka
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet
nabiał: ser żółty, twarożek, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: miód, dżem
napoje: herbata owocowa, kakao
sosy: keczup, musztarda
*dostępne tostery i opiekacze 

OBIAD:
zupa: kalafiorowa
danie główne: pierś panierowana, ziemniaki puree, fasolka szparagowa
napoje: lemoniada
podwieczorek: galaretka z owocami

KOLACJA:
danie główne: pizza, frytki
wędliny: dwa rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka
nabiał: ser żółty, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata
płatki: musli, kukurydziane
napoje: herbata owocowa
*dostępne tostery i opiekacze 

DZIEŃ CZWARTY

ŚNIADANIE:
danie na ciepło: jajecznica, jajka sadzone, parówki, frankfurtrerki, tosty z serem, owsianka
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet
nabiał: ser żółty, twarożek, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: miód, dżem
napoje: herbata owocowa, kakao
sosy: keczup, musztarda
*dostępne tostery i opiekacze 

OBIAD:
zupa: fasolowa
danie główne: gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami
napoje: woda niegazowana
podwieczorek: budyń czekoladowy z owocami

KOLACJA:
danie główne: placuszki bananowe z cynamonem i wanilią
wędliny: dwa rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka
nabiał: ser żółty, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa:pomidor, ogórek, papryka, sałata
płatki: musli, kukurydziane
napoje: herbata owocowa
*dostępne tostery i opiekacze 

DZIEŃ PIĄTY

ŚNIADANIE:
danie na ciepło: jajecznica, jajka sadzone, parówki, frankfurteki, tosty z serem, owsianka
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet
nabiał: ser żółty, twarożek, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: miód, dżem
napoje: herbata owocowa, kakao
sosy: keczup, musztarda
*dostępne tostery i opiekacze 

OBIAD:
zupa: krupnik
danie główne: spaghetti bolognese
napoje: kompot
podwieczorek: lody z owocami

KOLACJA:
danie główne: zapiekanka ziemniaczana
wędliny: dwa rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka
nabiał: ser żółty, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata
płatki: musli, kukurydziane
napoje: herbata owocowa
*dostępne tostery i opiekacze 

DZIEŃ SZÓSTY

ŚNIADANIE:
danie na ciepło: jajecznica, jajka sadzone, parówki, frankufurterki, tosty z serem, owsianka
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet
nabiał: ser żółty, twarożek, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: miód, dżem
napoje: herbata owocowa, kakao
sosy: keczup, musztarda
*dostępne tostery i opiekacze 

OBIAD:
zupa: owocowa z makaronem
danie główne: pieczony filet z dorsza, ziemniaki puree, surówka z kiszonej kapusty
napój: lemoniada
podwieczorek: banan

KOLACJA / GRILL:
danie główne: szaszłyki z kurczaka i warzyw, kiełbaski, karkówka
pieczywo: bułki pszenne
warzywa: sałatka, ogórki kiszone i konserwowe
napoje: lemoniada
sosy: ketchup, musztarda, malinowy

DZIEŃ SIÓDMY

ŚNIADANIE:
danie na ciepło: jajecznica, jajka sadzone, parówki, frankfurterki, tosty z serem, owsianka
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet
nabiał: ser żółty, twarożek, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: miód, dżem
napoje: herbata owocowa, kakao
sosy: keczup, musztarda
*dostępne tostery i opiekacze 

OBIAD:
zupa: krem pomidorowy
danie główne: pierś panierowana, puree ziemniaczane, mizeria 
napoje: woda niegazowana
podwieczorek: gruszka

Szybka nawigacja