wyżywienie na basketmania camp
Zdajemy sobie sprawę z faktu, jak ważne jest prawidłowe odżywianie nie tylko sportowca, ale przede wszystkim młodego człowieka. To w wieku uczestników naszych obozów koszykarskich kształtują się najważniejsze nawyki żywieniowe, które pozostają z nimi na lata. Każdy aktywny młody człowiek potrzebuje zbilansowanej diety, która pokryje zapotrzebowania jego organizmu dla prawidłowego funkcjonowania. Odpowiednie odżywianie się jest zarówno niezwykle ważnym elementem rozwoju każdego sportowca, jak i czynnikiem w dużej mierze wpływającym na uzyskanie satysfakcjonujących osiągnięć sportowych. Prawidłowo zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, samopoczucia, a co najważniejsze – dla sprawności naszego organizmu. Dlatego właśnie nasz jadłospis jest przygotowany z ogromną starannością i z myślą o każdym jego detalu. Zdajemy sobie sprawę, iż uczestnik obozu, którego dieta podczas Basketmania Camp nie będzie odpowiednia, nie będzie w stanie dać z siebie wszystkiego podczas treningów. Przykładamy również dużą uwagę do nawodnienia organizmu. Dostęp do wody pitnej jest u nas nieograniczony, a trenerzy na każdym kroku przypominają młodym koszykarzom o ciągłym uzupełnianiu płynów. Co ważne, nasz szef kuchni dostosowuje menu na potrzeby diety dla wegetarian, wegan, jaroszy, diabetyków oraz osób uczulonych na gluten itp.
DZIEŃ PIERWSZY
OBIAD:
zupa: rosół z makaronem
danie główne: pieczona pierś z kurczaka, puree ziemniaczane, mizeria z ogórków na jogurcie
napoje: woda niegazowana
podwieczorek: jabłko
KOLACJA:
danie główne: naleśniki z dżemem i twarogiem, tosty, sandwiche
wędliny: trzy rodzaje wędlin drobiowych
nabiał: trzy rodzaje sera żółtego, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: dżem trzy smaki, masło orzechowe
napoje: herbata owocowa
DZIEŃ DRUGI
ŚNIADANIE:
na ciepło: jajecznica, jajka sadzone i gotowane, kiełbaski, parówki, tosty, sandwiche
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet,
nabiał: trzy rodzaje sera żółtego, masło, mleko, twarożek wiejski
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: dżem trzy smaki, masło orzechowe
napoje: herbata owocowa, kakao
OBIAD:
zupa: ogórkowa
danie główne: gulasz drobiowy z ryżem, buraczki
napoje: woda niegazowana
podwieczorek: banan
KOLACJA:
danie główne: pizza
wędliny: trzy rodzaje wędlin drobiowych
nabiał: trzy rodzaje sera żółtego, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: dżem trzy smaki, masło orzechowe
napoje: herbata owocowa
DZIEŃ TRZECI
ŚNIADANIE:
na ciepło: jajecznica, jajka sadzone i gotowane, kiełbaski, parówki, tosty, sandwiche
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet,
nabiał: trzy rodzaje sera żółtego, masło, mleko, twarożek wiejski
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: dżem trzy smaki, masło orzechowe
napoje: herbata owocowa, kakao
OBIAD:
zupa: żurek
danie główne: gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniakami
napoje: lemoniada
podwieczorek: banan
KOLACJA:
danie główne: pierogi z owocami, tosty, sandwiche
wędliny: trzy rodzaje wędlin drobiowych
nabiał: trzy rodzaje sera żółtego, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: dżem trzy smaki, masło orzechowe
napoje: herbata owocowa
DZIEŃ CZWARTY
ŚNIADANIE:
na ciepło: jajecznica, jajka sadzone i gotowane, kiełbaski, parówki, tosty, sandwiche
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet,
nabiał: trzy rodzaje sera żółtego, masło, mleko, twarożek wiejski
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: dżem trzy smaki, masło orzechowe
napoje: herbata owocowa, kakao
OBIADOKOLACJA (grill):
danie główne: szaszłyki z kurczaka i warzyw, kiełbaski
pieczywo: bułki pszenne
warzywa: sałatka, surówka
napoje: lemoniada
sosy: ketchup, musztarda
DZIEŃ PIĄTY
ŚNIADANIE:
na ciepło: jajecznica, jajka sadzone i gotowane, kiełbaski, parówki, tosty, sandwiche
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet,
nabiał: trzy rodzaje sera żółtego, masło, mleko, twarożek wiejski
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: dżem trzy smaki, masło orzechowe
napoje: herbata owocowa, kakao
OBIAD:
zupa: gulaszowa
danie główne: spaghetti bolognese
napoje: lemoniada
podwieczorek: banan
KOLACJA:
danie główne: naleśniki z dżemem i twarogiem, tosty, sandwiche
wędliny: trzy rodzaje wędlin drobiowych
nabiał: trzy rodzaje sera żółtego, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: dżem trzy smaki, masło orzechowe
napoje: herbata owocowa
DZIEŃ SZÓSTY
ŚNIADANIE:
na ciepło: jajecznica, jajka sadzone i gotowane, kiełbaski, parówki, tosty, sandwiche
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet,
nabiał: trzy rodzaje sera żółtego, masło, mleko, twarożek wiejski
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: dżem trzy smaki, masło orzechowe
napoje: herbata owocowa, kakao
OBIAD:
zupa: pomidorowa
danie główne: pierś panierowana, ziemniaki, surówka z marchewki
napoje: lemoniada
podwieczorek: drożdżówka
KOLACJA:
danie główne: pizza
wędliny: trzy rodzaje wędlin drobiowych
nabiał: trzy rodzaje sera żółtego, masło, mleko
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: dżem trzy smaki, masło orzechowe
napoje: herbata owocowa
DZIEŃ SIÓDMY
ŚNIADANIE:
na ciepło: jajecznica, jajka sadzone i gotowane, kiełbaski, parówki, tosty, sandwiche
wędliny: trzy rodzaje wędlin z kurczaka lub indyka, pasztet,
nabiał: trzy rodzaje sera żółtego, masło, mleko, twarożek wiejski
pieczywo: chleb pszenny, tostowy, bułki pszenne
warzywa: pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypiorek
płatki: musli, kukurydziane
smarowidła: dżem trzy smaki, masło orzechowe
napoje: herbata owocowa, kakao
OBIAD:
zupa: rosół
danie główne: bitki w sosie własnym, ziemniaki, buraczki
napoje: lemoniada